21-09-2016

Wereld Alzheimer Dag - Muziek beleven en verhalen en emoties oproepen

Dit jaar staat voor afdeling Veluwe Vallei-Grebbe van Alzheimer Nederland de Wereld Alzheimer Dag op 21 september 2016 in het teken van muziek. Niet alleen muziek luisteren van het Deventer salonorkest ‘Abraham Gezien’, ook met workshops van muziektherapeuten zelf ervaren hoe je muziek kunt inzetten bij mensen met dementie. 

De kracht van muziek
Bij mensen met dementie is muziek één van de laatste dingen in het brein dat vertrekt. Het heeft dan ook een positieve uitwerking. Vaak komen allerlei herinneringen, verhalen en emoties los. Hetty Cornelissen weet als geen ander de kracht van muziek. Zij is bijna 12 jaar muziektherapeute bij stichting Opella in Bennekom en één van de muziektherapeuten die op 21 september een workshop geeft. Zij ontdekte dat muziek voor haar een bijzonder en fijn middel is om met cliënten in contact te komen. 

Betekenis muziek
“Muziek brengt niet alleen mij dichter bij de cliënt, maar ook de cliënt en zijn/haar partner of andere familie samen. Weer even samen genieten en elkaar begrijpen door dat mooie lied. Wat is er nu fijner dan dat je dat aan mensen kunt geven. Het werken met mensen met dementie is speciaal, omdat zij puur en echt zijn. Als jij dat ook bent, dan kom je in contact en kun je soms komen tot meer. Ik vind het bijzonder om hierdoor soms korte momenten van echt contact te krijgen. Samen ergens om lachen, ontspannen of genieten. Ook is er ruimte voor verdriet als dit is wat er naar boven komt. Het is fijn dat ik deze emoties en gevoelens met behulp van muziek kan losmaken. Ik hoop daarom dat muziektherapie in de toekomst een bekendere vorm van behandeling wordt voor mensen met dementie. Op de bijeenkomst van 21 september hoop ik dat meer mensen de kracht van muziek zullen ervaren. 

Programma
Dit jaar organiseert afdeling Veluwe Vallei-Grebbe een bijeenkomst die in het teken staat van muziek en muziektherapie. Op het programma staan workshops zoals: de bluesmethode, de muzikale nachtzoen, spraakmuziek therapie, het belevingsmoment en zie wat ik hoor, hoor wat ik zie. Aan het begin van de bijeenkomst en in de pauze speelt het Deventer Salonorkest ‘Abraham Gezien’. De lijfspreuk van dit orkest is: ”Je stopt niet met spelen als je oud wordt, maar je wordt oud als je stopt met spelen.''

 

Waar en wanneer
De bijeenkomst is op 21 september en start om 13.30 uur en duurt tot 17.30 uur. Je bent vanaf 13.00 uur welkom.
Locatie is het gebouw De Kei, het verenigingsgebouw van de Harmonie
Peppelensteeg 12, 6715 CV Ede.

Zorgprofessionals, belangstellenden, mantelzorgers en mensen met dementie kunnen deze bijeenkomst gratis bijwonen.
Je kunt je aanmelden voor deelname via e-mail vvgrebbe@alzheimer-nederland.nl.

Ben je mantelzorger en wil je graag samen met je dierbare met dementie deelnemen? Geef dit dan door. Er zijn speciaal voor jullie twee aparte workshops. Wees er op tijd bij, want vol is vol. 

Regionale afdeling
Afdeling Veluwe Vallei-Grebbe is de regionale afdeling van Alzheimer Nederland in de regio Ede, Wageningen, Rhenen, Oosterbeek, Renkum, Renswoude en Veenendaal. Naast de Alzheimer Cafés/Trefpunten, geeft de afdeling ook voorlichting over dementie en de gevolgen daarvan voor de omgeving. Bovendien behartigt zij de belangen voor mensen met dementie en de mantelzorgers bij onder andere overheidsinstellingen, zorgverleners en zorgverzekeraars.