21-02-2017

Voorlichting over Laaggeletterdheid

De wereld is zoveel groter én mooier, als je kunt lezen en schrijven!
Jos Niels doorbreekt het taboe over laaggeletterdheid.

- Wil je meer weten over laaggeletterdheid?
- Wil je weten hoe je laaggeletterdheid kunt herkennen én signaleren?
- Wil je weten wat je als professional kunt betekenen?
- Of wat je als coach, vrijwilliger of familielid kunt doen?
- Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van Jos Niels?

Je bent van harte welkom!


Tijd
14.30 – 16.30 uur

Locatie
Zorgbelang Gelderland/Utrecht, Weerdjesstraat 168 te Arnhem

Voor
professionals, vrijwilligers en iedereen die meer wil weten over laaggeletterdheid

Door
Jos Niels, ambassadeur Stichting ABC en Karin Kalthoff, projectleider Zorgbelang Gelderland/Utrecht

Deelname is gratis!

Aanmelding
meld je aan via http://academie.zorgbelanggelderland.nl 

Belangrijk
TV Gelderland is aanwezig om filmopnames te maken.
Natuurlijk houden we er rekening mee, als je niet in beeld wilt

1 op de 9 Nederlanders is laaggeletterd.
Er is veel schaamte over dit thema. Jos Niels heeft dit zelf ervaren. Jos runde een eigen bloemenzaak, zonder dat hij kon lezen en schrijven. Jos had altijd smoezen paraat, om niet te laten merken dat hij niet kon lezen en schrijven. Dit heeft hij jarenlang volgehouden. Jos was 50 jaar toen hij de stap had genomen om een bijscholing te volgen om beter te leren lezen en schrijven. ‘Ik had nooit verwacht dat de cursus zoveel voor me zou veranderen. Mijn wereld werd ineens zoveel groter. Binnen een paar jaar kon ik de ondertiteling van films lezen en deed de computer wat ik wilde’

Jos Niels is ambassadeur van Zorgbelang Gelderland/Utrecht én zet zich vol overgave in als taalambassadeur voor Stichting ABC. Jos maakt laaggeletterdheid bespreekbaar voor iedereen. Ook voor professionals, hoe ze laaggeletterdheid kunnen (h)erkennen én ermee om kunnen gaan.

Ìn Nederland zijn 2,3 miljoen mensen (vanaf 16 jaar) die moeite hebben met lezen en schrijven. Laaggeletterden hebben vaker gezondheidsproblemen, voelen zich vaker eenzaam en missen ontpooiingsmogelijkheden en perspectief. Denk eens aan hoe lastig het invullen van formulieren is, het schrijven van een sollicitatiebrief of het lezen van belangrijke post op het moment dat je de taal niet goed beheerst.

Zorgbelang Gelderland/Utrecht komt op voor de kwetsbare groepen in de samenleving, en wil zijn steentje bijdragen aan het oplossen van laaggeletterdheid en het vergroten van de mogelijkheden voor deze groep.

Voor vragen en/of meer informatie
Ellen Spanjers, 026 - 384 28 60, ellenspanjers@zorgbelanggelderland.nl