18-7-2014 12:00:00

 
IMG 5446 3
In Geldermalsen repeteren elke dinsdag zo’n vijftig vrijwilligers in de Jan Harmenshof basisschool. Barbershopzingen, dat is hun passie. Vrouwen van alle leeftijden, met allerlei beroepen en sommige die al uitgewerkt zijn, leven hun energie en emotie uit in dit koor met de naam 'The New Harvest Singers'.

''Zo’n twintig jaar geleden heeft een echtpaar het barbershopzingen uit Amerika meegenomen naar Rivierenland'', vertelt een van de koorleden, Jacqueline de Vries. ''In Amerika is deze manier van zingen ontstaan in de kapperszaken. Mensen moesten vaak lang wachten omdat kappers naast knippen ook hele andere taken voor de gemeenschap uitvoerden. Je kon er bijvoorbeeld ook kiezen laten trekken en je er later scheren.''

Tijdens dat wachten werd er met alle mensen die daar kwamen, om de tijd te verdrijven, gezongen. Zingen met bewegingen erbij om de emoties uit te drukken en het verhaal op die manier doorleefd uit te dragen. “De oprichtster van het koor was toevallig afgelopen dinsdag weer een keertje langs gekomen. Ze luisterde naar ons en keek met tranen in de ogen”, vertelt Jacqueline de Vries.

Het barbershopzingen was van oorsprong een sociale happening en dat is het nu nog steeds. We doen het allemaal vrijwillig. We zingen maar we zitten ook in commissies en organiseren acties, bijvoorbeeld sieraden of ansichtkaarten verkopen. Dat is nodig om geld in te zamelen voor o.a. kostuums en het reizen naar locaties waar we zingen. Af en toe huren we een coach of docent in om ons naar een hoger plan te brengen en omdat bijleren altijd leuk is en blijft.

Grote gedrevenheid om samen iets leuks te doen
Jacqueline de Vries vertelt dat het een heel gezellige groep is. Ze werken hard tijdens de repetities. Er wordt gelachen maar tegelijkertijd wordt de muziek heel serieus genomen. In het begin is het best spannend voor mensen die nieuw bij het koor komen. Maar ze worden goed begeleid in deze speciale manier van zingen en je ziet ze dan groeien. “Je wordt er blij van, hebt het nodig en het geeft ook een soort van zelfvertrouwen. Dat je het maar mooi met z’n allen voor elkaar weet te krijgen om zulke mooie muziek te maken.” 

Het koor heeft geen religieuze oorsprong maar af en toe zingen de vrouwen wel in kerken. Bijvoorbeeld laatst in de Dom in Den Bosch, een hele mooie vierstemmige versie van het Onze Vader. ''Ik maak van alles mee doordat ik actief ben in het koor. Ik zit er ondertussen al zo’n vijftien jaar bij en hoop er nog heel veel jaren bij te kunnen blijven.''

Ga naar het volgende artikel   Ga naar het vorige artikel