18-7-2014 12:00:00


20140127 High Res 01 
Voor wethouder Sander van Alfen van de gemeente Buren is tijd het grootste probleem als het om vrijwilligerswerk gaat. Toch is het wat hem betreft geen afgesloten hoofdstuk uit zijn studententijd en zijn jeugd. Nog steeds zit Sander een aantal keer per jaar aan tafel met bestuursleden van diverse organisaties. De ene keer met het bestuur van de  biljartvereniging waar hij lid van is. Op een ander moment schuift hij als secretaris aan bij het bestuur van de supportersvereniging de Blauwe Zebra.

Wat daar nou zo leuk aan is? “Dat is vooral het meehelpen om de boel draaiende te houden. Daarnaast vind ik het heel gezellig”.
“Iets wat ik nog nooit heb gedaan maar wat ik wel zou willen, is bijvoorbeeld meedoen als vrijwilliger aan een maatjesproject. Een coach zijn voor jongeren.”

Ervaring door vrijwilligerswerk
Als wethouder in Buren is Sander van Alfen druk met het uitvoeren van taken waaraan zijn vrijwilligerswerk in het verleden, als je het goed bekijkt, uiteindelijk ook een reële bijdrage geleverd heeft. Zaken zoals onderhandelen, samenwerken, met mensen omgaan. Dat was belangrijk toen hij zo’n vijftien jaar geleden in de redactie van de schoolkrant zat op zijn eigen middelbare school, het Linge College in Tiel. Maar als je volwassen bent, is het nog steeds heel prettig als dit soort dingen je gemakkelijk afgaan en als je er ervaring mee hebt opgedaan.

Jong leert van oud en andersom
Het talent uit mensen weten te halen. Dat vindt Sander van Alfen belangrijk: “Jong kan leren van oud en oud van jong.” Sander geeft hiervan ook een voorbeeld. 'Lienden leert Lienden' is een organisatie van burgers. Er worden leuke en interessante avonden georganiseerd met heel diverse thema’s en activiteiten. Het kan een tuinavond zijn waar iemand die daar verstand van heeft een praatje houdt. Soms is een avond niet genoeg. Bij de kookcursus die georganiseerd werd, gingen mensen acht avonden met potten en pannen aan de slag. Maar ook bijles Engels geven kan onder de vlag van 'Lienden leert Lienden'.

Versterk elkaar
“In de samenleving waarin je oog hebt voor elkaars talent zit het hem in de kleine dingen en in praktisch samen bezig zijn”, vindt Sander van Alfen. “Ben er voor elkaar maar vergeet jezelf niet. Jij kunt misschien heel goed organiseren en je buurman weet ergens heel veel vanaf. Maak er gebruik van, wissel uit. Als je al deze talenten bij elkaar krijgt, dan liggen daar kansen om elkaar te versterken.”

Ga naar het volgende artikel