18-7-2014 12:00:00

 
Annerieke1
Als directeur van ElkWelzijn (welzijnsorganisatie van Culemborg en omgeving) is Annerieke van der Vegt nauw betrokken bij wat er in de Culemborgse wijken gebeurt. “Het mooie van mijn werk is dat ik bezig ben met dingen die echt belangrijk zijn.''

Vaak speken mensen over het bedrijfsleven als de sector waar het ‘echte’ werk gedaan wordt. Maar ik vind dat juist in deze sector werk er echt toe doet”, vertelt Annerieke. “Op het vlak van welzijn is het bij uitstek nodig dat je goede mensen met hart voor de zaak inzet om samen aan de slag te gaan.”

“Wij willen samen ‘de ogen en de oren van de samenleving zijn’ en ondersteuning bieden als mensen er zelf even niet uitkomen. Of dat nou op het vlak van financiën, werk, eenzaamheid of veiligheid in de wijk is. We steken de handen uit de mouwen en zorgen dat mensen informatie en aandacht krijgen zodat ze zelf weer op het pad komen waarop ze verder kunnen gaan. In Rivierenland zijn bijvoorbeeld zo’n 55 buurtbemiddelaars actief. Dat is een groep mensen die verstand heeft van communicatie. Met de kennis opgedaan door cursussen, bijeenkomsten en gewoon door gebruik te maken van het gezonde boerenverstand. Zij gaan praten met mensen. Ze vellen geen oordeel maar vragen aan de mensen zelf welke oplossingen er mogelijk zijn om de angel uit de problemen te halen.”

“wij bieden het steuntje in de rug om mensen weer in hun kracht te krijgen”


Hoewel Annerieke van der Vegt het nog steeds belangrijk vindt dat mensen die gezellige dingen willen organiseren aankloppen als ze bij de opstart hulp nodig hebben, ervaart ze het laatste jaar duidelijk de nieuwe rol van het welzijnswerk. Collega’s blijven in de wijken lopen en luisteren naar verhalen. “Het nieuwe is dat daarna de burgers die zin en tijd hebben om activiteiten met anderen te doen, aan zet zijn. Er is een scala aan klussen beschikbaar, allemaal mensenwerk. Samen een levensboek schrijven, het coachen van een jongere waarmee het even wat minder gaat op school of voorlezen thuis bij een kind met een taalachterstand. En zo zijn er nog vele andere initiatieven te noemen die de welzijnsorganisatie de afgelopen tijd vormgegeven heeft.''

Annerieke van der Vegt vertelt dat ze ooit begonnen is in een pleegzorgorganisatie. In de thuiszorg en een patiëntenvereniging heeft ze ervaren dat je als organisatie moet laten weten wie je bent en wat je doet. Dat werkt. Daarmee kun je mensen op ideeën brengen om met elkaar de samenleving leefbaar te maken. 

Ga naar het volgende artikel     Ga naar het vorige artikel