24-10-2014 00:00:00

Het Participatiehuis ZON (Zicht op Nieuwe mogelijkheden) is een initiatief van Zorgbelang Gelderland en Inclusief Groep Nunspeet. Mensen met een afstand tot de samenleving of de arbeidsmarkt kunnen hier terecht voor een luisterend oor, gezelligheid, ontmoeting met andere mensen en mogelijkheden om zich te ontwikkelen. In Nunspeet werd Participatiehuis ZON tijdens de week van de Laag-ge-let-terd-heid omgedoopt tot taalhuis. Er werden taalspelletjes georganiseerd en een kookworkshop 'taal met smaak'. ZON leverde ook een actieve bijdrage aan de taalunch die werd georganiseerd door bibliotheek Noordwest-Veluwe.

Taalspelletjes bij Philadelphia
Het Participatiehuis ZON is een avond langs geweest bij bewoners van Stichting Philadelphia. Dit is een organisatie die zorg biedt aan mensen met een verstandelijke beperking.  Samen met 16 bewoners hebben we taalspelletjes gedaan als ‘wie ben ik’, ‘raad je plaatje’, en het oplossen van een rebus. De taalbeheersing van de deelnemers liep zeer uiteen. Mensen vonden het spannend en vroegen zich soms af of ze wel slim genoeg waren. Maar de drang om met het eigen team te winnen en het plezier dat de bewoners beleefden, gaven toch duidelijk de doorslag. Alle teams kregen als prijs een taalspel voor in hun eigen huiskamer.

Kookworkshop in het teken van taal
Een dag later zagen we een aantal van deze bewoners weer terug. We hadden hen namelijk uitgenodigd om ook te komen naar de workshop ‘taal met smaak’.  In deze workshop gingen anderstalige vrouwen uit de taalgroep van ZON samen koken met Nederlandstalige bezoekers van de inloop van ZON. Er waren meer dan 20 deelnemers. Vanaf een schriftelijk recept bereidde men in groepjes een driegangen-diner. Dit werd daarna gezamenlijk opgegeten. Ondertussen stond samen praten en naar elkaar luisteren centraal. De avond werd mede begeleid door een docent Nederlands die bij ZON werkt, en de kok van de Inclusief Groep. Lees hier het artikel

Samenwerking met bibliotheek
Als laatste heeft Zon een actieve bijdrage geleverd aan de taallunch die werd georganiseerd door bibliotheek Noordwest-Veluwe, www.bibliotheeknoordwestveluwe.nl
Laaggeletterdheid is een speerpunt in het nieuwe collegeakkoord van gemeente Nunspeet. Tijdens de lunch hebben verschillende organisaties met elkaar besproken over hoe zij kunnen samenwerken bij het bestrijden van laaggeletterdheid. De bibliotheek heeft toegezegd hierin de kartrekker te willen worden.

ZON heeft een kleine dependance van de bibliotheek in haar inloopruimte staan waar deelnemers op een laagdrempelige manier boeken kunnen lenen. Kijk voor meer informatie over ZON op de website www.zonnunspeet.nl

Ga naar het volgende artikel      Ga naar het vorige artikel