13-4-2015 00:00:00

Wie de Stadswerkplaats binnenstapt, merkt al gauw de zoetige geur op die zo kenmerkend is voor een houtwerkplaats. In de winkel staan prachtige pronkstukken, oud en gerestaureerd, maar ook nieuw gemaakt van plaatselijk hout.

Op deze plek, waar ooit een tabaksfabriek was, vinden mensen met onder andere een stoornis uit het autisme spectrum een zinvolle dagbesteding. Het heet wel ‘dagbesteding’, maar in de praktijk zijn zij als volwaardige werknemers bezig met werk. Ze draaien mee in de restauratie en alle overige opdrachten die binnen komen.

René Groenewold, restaurator en begeleider bij de Stadswerkplaats: 'samenwerken met mensen die wat extra’s nodig hebben, geeft mij ook veel extra’s. Als je elkaar als mens echt centraal stelt, vergroot je ook elkaars kwaliteit van leven.’

Maken, meedoen en delen
Deze woorden vatten bondig samen waar de Stadswerkplaats voor staat: een veilige leer-, werk- en ontmoetingsplaats waar ruimte is voor ieders talent en creativiteit en waar kennis en ideeën worden gedeeld.

In de Stadswerkplaats worden meubels gerestaureerd, technieklessen gegeven aan basisschoolleerlingen en vinden cliënten er een zinvolle invulling van de dag. De Stadswerkplaats bestaat uit een timmer- en metaalwerkplaats en een workshopruimte. 

De Stadswerkplaats werkt zoveel mogelijk samen met andere organisaties. Zo wordt bijvoorbeeld het Repair café in samenwerking met Milieudefensie Culemborg, de Vergroening en Ons Kindercentrum gerealiseerd.

Contact
Norine Maniran ontwikkelt en organiseert voor de Stadswerkplaats lessen waarmee jonge kinderen in aanraking kunnen komen met duurzaamheid en techniek. ‘Ik kan heel enthousiast worden als ik anderen met elkaar in contact breng en creatieve ideeën kan aandragen.’

Ook dit lesmateriaal sluit mooi aan bij de werkwijze van de Stadswerkplaats waarbij duurzaamheid, maatschappelijk ondernemen en ambachtelijkheid op een natuurlijke manier samenkomen.

Aandacht
Als je bedenkt dat ook diegene die als cliënt start op den duur zelf in staat blijkt te zijn om een eigen cursus te geven, dan is de cirkel helemaal rond. Zo wist een van hen zijn passie voor het bogenbouwen op professionele wijze over te dragen aan een kleine groep cursisten.

Stadswerkplaats

Norine Maniran vindt dát het mooie van deze plek: 'we maken een heleboel mooie spullen van het plaatselijke hout, maar we zorgen er ook voor dat wat oud was weer waardevol wordt. Bij alles wat we maken, laten we zo veel mogelijk anderen meedoen. Op die manier is delen heel vanzelfsprekend. We delen niet alleen de kennis, onze ideeën en de materialen, maar ook dat wat we allemaal nodig hebben: aandacht.’

Meer weten over de activiteiten en projecten van de Stadswerkplaats in Culemborg? Neem een kijkje op de website of kom eens langs. Iedereen is van harte welkom!

http://www.stadswerkplaats-culemborg.nl/