11-12-2015 00:00:00

Inwoners mogen van de gemeente de zorg en ondersteuning verwachten die nodig is, maar van de hulpvrager wordt wel verwacht eerst te bekijken wat het eigen netwerk hier in kan betekenen. Met een sterk netwerk staan mensen er niet alleen voor. Een aantal partijen heeft daarom de krachten gebundeld in het project MijnTalent-Bommelerwaard. Aan deze partners de uitdaging om, waar nodig, mensen binnen de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel te helpen een netwerk op te bouwen.

Vraag en aanbod
Jacomien de Bruin, adviseur bij Stichting Welzijn Bommelerwaard (SWB), vertelt: ‘wat wij graag met het project willen doen, is mensen thuis bezoeken. Waar hebben ze behoefte aan? Wat kunnen ze voor anderen betekenen? Kortom, het verzamelen van informatie die nodig is om vraag en aanbod bij elkaar te kunnen brengen. Natuurlijk zijn er soms professionals nodig, maar vaak kunnen we het ook samen oplossen’. 

‘Ik ben er voor jou’
Dorpshulpen zijn dorpsbewoners die iets goed kunnen of graag doen en deze talenten graag inzetten voor anderen in hun omgeving. De SWB zorgt voor het eerste contact tussen dorpshulpen en inwoners met een zorgvraag. Een succesvoorwaarde hierbij is dat er over en weer rekening wordt gehouden met elkaars mogelijkheden en beperkingen. Een van de dorpshulpen vertelt: ‘ik heb mij als dorpshulp aangemeld via een wervingsadvertentie.  De klik met de ander is belangrijk. Ik kan zelf bepalen bij wie ik langsga en hoe vaak ik afspreek. Het is fijn dat ik wat voor de ander kan betekenen.’

Plezier
‘Ik zie veel eenzaamheid om me heen’, zo vertelt de dorpsondersteuner. ‘Een kopje thee drinken, een mooie wandeling maken of iemand voorlezen; alles wat ik binnen dit project samen met dorpsgenoten doe, is erop gericht eenzaamheid te verlichten. Het geeft me een goed gevoel als ik een ander een plezier kan doen.’

Gezonde afstand
‘Soms grijpt het me aan als ik zie hoe moeilijk mensen het kunnen hebben. Ook in praktische zin. De digitalisering van de samenleving maakt bijvoorbeeld dat mensen het heel lastig vinden zelfstandig hun belastingzaken te regelen.

Een zekere emotionele afstand is denk ik wel belangrijk. Ik zie het aanbod van professionele hulp en ondersteuning afnemen, terwijl de vraag vanuit inwoners juist toeneemt. Ik moet soms opletten dat ik niet te veel op me neem en ook kan denken: “dit kan ik doen en dat is goed”. Het is fijn dat ik met dit soort dingen of met vragen terecht kan bij mijn contactpersoon van SWB.’

Meer informatie
Voor meer informatie over het project MijnTalent-Bommelerwaard kunt u contact opnemen met Barbara van der Meer van stichting Welzijn Bommelerwaard via telefoonnummer 0418-634231. Of een kijkje nemen op de website http://mijntalent-bommelerwaard.nl/