De beweegzoeker bij Hart & Vaatgroep

Hartenvaatgroep Logo

Bewegen vermindert de kans op hart- en/of vaatproblemen en verbetert de conditie, óók wanneer er al sprake is van een hart- of vaataandoening. Daarnaast geeft het zelfvertrouwen èn kan het gewoonweg leuk zijn. Wat wel van belang is, om naar het lichaam te luisteren en te herkennen wat wel en niet goed is.

Wat men echter vaak ziet bij bewegen, is dat het in beweging krijgen wel lukt, maar het in beweging houden moeilijker is. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat als iemand uit het ziekenhuis wordt ontslagen, diegene toch nog doorgaat met bewegen.

De Hart & Vaatgroep landelijk en de Hart & Vaatgroep Gelderland probeert mensen toch in beweging te brengen en te houden. Zij bieden beweegactiviteiten aan door middel van een netwerk. Ze hebben de samenwerking gezocht en er zijn zo’n 250 beweeg/sportorganisatie bij hen aangesloten, waarvan ruim 40 in Gelderland . Die verenigingen/organisaties bieden sport- en beweegactiviteiten onder deskundige begeleiding. Er wordt dus goed rekening gehouden met de aandoening en het aanbod wordt afgestemd op individuele mogelijkheden wat zekerheid en veiligheid biedt. Hierdoor zijn ze meer gespecialiseerd.

Op de site van de Hart & Vaatgroep (www.hartenvaatgroep.nl) hebben ze een beweegzoeker (www.beweegzoeker.nl) waar de aangesloten organisaties te vinden zijn. Wanneer u een beweeg/sportorganisatie kent en deze niet terugvindt in de beweegzoeker, zijn zij niet aangesloten bij de Hart & Vaatgroep. In de beweegzoeker kan op postcode of woonplaats gezocht worden. Vervolgens komt er een overzicht van het beweegaanbod in die buurt in zicht. Hier staat meteen bij om welke activiteit het gaat en waar deze plaatsvindt. Hier kan op geklikt worden om onder meer contactgegevens zichtbaar te krijgen.

Hieronder ziet u hoe dat er uitziet als bijvoorbeeld de woonplaats Arnhem wordt ingetypt.

Hartvaatgroepwegwijzer

Veiligheid bij bewegen en sporten is voor de Hart & Vaatgroep Gelderland belangrijk. De sportfysio/beweegleider moet goed letten op lichamelijke beperkingen. Sinds eind 2012 heeft de Hart & Vaatgroep een ‘begeleidingscommisie bewegen’. Haar taak is om een meer-jaren leefstijlconcept te ontwikkelen met daarin de nadruk op veilig bewegen, gezonde voeding en heel belangrijk: goede ontspanning. De Hart & Vaatgroep zoekt ook binnen de vereniging mensen voor de commissie leefstijl die bij gemeenten binnen kunnen komen, om te kijken hoe verder te gaan op het gebied van vraag en aanbod van bewegen. Een soort van patiëntenplatform om met gemeenten te praten over bewegen.

Samen sporten zorgt voor meer sociale contacten. Daarom is bewegen met een groep (zwemmen, zaalsport/spel, dansen op muziek) of wandelen en Nordic Walking met een maatje (onder meer voor mensen met etalagebenen) zeer aan te bevelen. Activiteiten als zwemmen, sport en spel in de zaal, wandel- en fietsgroepen geschikt zijn voor hartpatiënten. Al deze activiteiten zijn aangepast aan de conditie van het individu, zodat mensen met hartfalen zwembegeleiding kunnen volgen en mensen met een betere conditie kunnen deelnemen aan sport/spel of wandelen en fietsen, of zelfs aan badminton en volleybal.

In Nederland zijn twee wandelpaden beschikbaar voor hartpatiënten. Deze wandelpaden zijn goed bereikbaar voor de ambulance als er bijvoorbeeld wat is.

Auteur Robert Beekman Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 11-08-2013
Download