Nieuwsbrief Rivierenland

De participatiesamenleving bestaat al in Rivierenland!
Op de gemeentehuizen in heel Nederland en op de ministeries in Den Haag wordt hard gewerkt aan nieuwe plannen voor zorg en welzijn. De gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid voor de ondersteuning van burgers. En de overheid verwacht ook van alles van de burger. Wat precies is nog niet helemaal duidelijk. In de troonrede sprak koning Willem-Alexander over de ‘participatiesamenleving’.

Als we ‘rondneuzen’ in Rivierenland blijkt dat vele burgers al lang actief zijn. Lees de inspirerende verhalen van Ewout, Angelo, Robin, Otto, Salomi, Teunie, Toos, Bertie en Hannie. Zij organiseren wandelingen met ouderen, chatbijeenkomsten voor jongeren, kooksessies en line-dance bijeenkomsten. Zij ‘doe-het-zelven sociaal’ in Rivierenland. Zij zijn voorbeelden van burgers die hun talenten en energie inzetten voor hun leefomgeving. Zij zijn geen dromers maar doeners!

Actieve burgers
Met deze verhalen willen we u inspireren. En we willen laten zien dat burgers heel actief zijn met het verbeteren van hun dorp of wijk, en anderen helpen om mee te doen in de samenleving. Modewoorden als ‘naoberschap’ of ‘samenredzaamheid’ zijn daarbij niet nodig. Burgers in Rivierenland hebben behoefte aan een overheid die stimuleert en mogelijk maakt, die luistert en aansluit bij de wensen en behoeften van mensen, die burgers met elkaar verbindt en ruimte geeft. De verhalen in deze nieuwsbrief laten zien dat de participatiesamenleving al bestaat in Rivierenland.

Het platteland aantrekkelijk houden voor jongeren
Robin van Eerden werkt bij de Plattelands Jongeren Gelderland en is de afgelopen jaren met veel plezier actief geweest in Rivierenland. Vanuit het leefbaarheidsproject ‘Rivierenland in Eigen Hand’ is er gekeken wat voor ideeën en wensen er bij jongeren leven. Robin van Eerden is in de gemeenten Buren, Maasdriel, Neder Betuwe en Neerrijnen op pad gegaan. Lees meer ....

Buren én vriendinnen kunnen een beroep op elkaar doen
“We staan voor elkaar. Dat is een veilig gevoel en geeft ook veel voldoening.” Aan het woord zijn Bertie Veldhuizen en Hanny van Stuyvenberg. Bertie en Hanny zijn elkaars steun en toeverlaat. Ze zijn goede buren en vriendinnen geworden. Zij wonen sinds 2000 in hetzelfde nieuwbouwcomplex op de Prinsenhof begane grond in Rivierenland. Bertie is vrijwilliger bij Welzijn Geldermalsen en Hanny is mantelzorger voor haar 93-jarige schoonmoeder. Lees meer ....

Actief bij de Zonnebloem
Teunie van den Brink was voordat ze kinderen kreeg secretaresse bij een bouwbedrijf en heeft bij de Zonnebloem gebruik kunnen maken van de ervaring en kwaliteiten die ze eerder in haar baan ontwikkeld heeft.  Teunie is een tijd secretaris van de afdeling Rijn Waalzoom geweest en nu coördineert ze onder andere het ‘bezoekregelen’. Lees meer ....

Dansen verbindt!
Het begon allemaal in het jaar 2000. Een man uit Wormerveer gaf een cursus Line Dance op Molukse muziek. Super enthousiast waren zo’n 25 Molukse dames. Ze wilden niets liever dan dat de dansclub voortgezet kon worden. Salomi Johnson pakte dit op. Ze is de lessen zelf gaan geven en dat doet ze nu nog steeds. Salomi: “Het begon hier in de tuin. Ik zette de schuifpui open, de boxen gingen naar buiten en we zijn gaan dansen.” Lees meer ....

Een heerlijke maaltijd én een gezellige avond!
Een keer per maand wordt een deel van het wijkcentrum Oosthonk in Tiel omgetoverd in een echt restaurant. Otto Jansen organiseert samen met vier andere kookfanaten, zoals Otto henzelf omschrijft, dit evenement. Ze zorgen ervoor dat zo’n dertig mensen een gezellige avond hebben en een lekkere maaltijd krijgen. ‘’Voor 5 euro per persoon, meer mag het niet kosten’’, vertelt Otto. Lees meer ....

Jongere ouderen helpen vooruit te blijven denken
Ewout van der Kuip uit Lingewaal is een man die erop uit trekt en graag wandeltochten organiseert. Maar het blijft bij hem niet beperkt tot in de omgeving de juiste paden bewandelen.
Ook als voorzitter van het Senioren Platform denkt hij graag mee over hoe je dingen zo goed mogelijk kunt regelen. “Ik wil graag, samen met anderen, stimuleren dat jongere ouderen vooruit blijven kijken en nadenken over hoe zij met mogelijke veranderingen in de toekomst om willen gaan. ” Lees meer ....

Bij het JongerenNetwerk staat persoonlijk contact voorop
Angelo Besikci, bijna twintig jaar oud, is super actief met het opzetten van een Gelders Jongeren Netwerk. ‘’We willen bereiken dat alle Gelderse jongeren een plek krijgen waar ze met al hun vragen terecht kunnen. Het persoonlijke contact staat daarbij voorop. We zetten een internetsite op waar jongeren met andere jongeren in contact kunnen komen op een laagdrempelige manier’’, vertelt Angelo. Lees meer ....

Ruilkring LETS Tiel
Toos Groen is initiatiefneemster van ruilkring LETS Tiel. Via LETS ruil je diensten en goederen zonder dat er een cent betaald wordt. Jouw muur wordt geschilderd en dat kost je alleen ruilpunten, ‘flippen’ heten die in Tiel. Daartegenover geef jij bijvoorbeeld computerles, waar je weer flippen mee verdient. Dat kan bij een heel andere persoon of gezin zijn. De enige voorwaarde is dat je lid wordt van de ruilkring. Lees meer ....

Auteur Team Rivierenland Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 22-10-2013
Download