Actief bij de Zonnebloem

Teuni Van Den Brink
Teunie van den Brink was voordat ze kinderen kreeg secretaresse bij een bouwbedrijf en heeft bij de Zonnebloem gebruik kunnen maken van de ervaring en kwaliteiten die ze eerder in haar baan ontwikkeld heeft.  Teunie is een tijd secretaris van de afdeling Rijn Waalzoom geweest en nu coördineert ze onder andere het ‘bezoekregelen’.

Teunie is druk met de voorbereidingen rondom de jaarlijkse loterij. De lotenverkoop is begonnen. De Zonnebloem loterij bestaat al sinds jaar en dag en niet alleen in de gemeente Neder-Betuwe. “Je merkt dat het anders is dan bijvoorbeeld 15 jaar gelden”, vertelt Teunie van den Brink. “Toen ben ik begonnen als vrijwilliger. Mensen willen nog even graag een bijdrage geven door een lot te kopen, maar doen het soms toch niet. Gewoon omdat het niet lukt, omdat het al moeilijk genoeg is om eten en andere dagelijkse spullen te kopen en tegelijkertijd het huishoudboekje op orde te houden.’’

‘Als er een gezellig middagje georganiseerd is, dan plaatsen we een verslag met foto’s in het plaatselijke krantje. Dan komen mensen op het idee om me te bellen.’

Sommige mensen melden zich aan omdat ze ook willen meehelpen met het organiseren van een dagje uit of omdat ze graag namens de Zonnebloem bij ouderen op bezoek willen gaan.
Andere mensen bellen omdat ze graag mee willen doen met een dagtocht naar de Biesbosch of een theaterbezoek. Het kan ook dat ze vinden dat ze te weinig aanspraak hebben. Een aantal van de 20 vrijwilligers van de afdeling Rijn Waalzoom heeft zich opgegeven om bij mensen op bezoek te gaan.

Dat kan betekenen ‘samen een kopje koffie drinken’ maar ook ‘een wandeling maken of samen winkelen’. Teunie van den Brink koppelt mensen.
Omdat gezellig samen dingen doen en een prettig contact hebben voorop staat is een ding heel belangrijk volgens Teunie: “Het moet wel klikken”.

Blij dat ze me gevraagd hebben!
Met Teunie van den Brink en de rest van de vrijwilligers klikt het goed. ‘’Het is ook een mooie combinatie met mijn werk als caissière dat ik tegenwoordig doe. Ik beleef er plezier aan. Ik hoop dat de veranderingen in de zorg dit plezier in vrijwilligerswerk niet in de weg zullen staan. Als dingen verplicht worden dan maak je het gewoon minder aantrekkelijk om te doen.” Teunie van den Brink blijft de ontwikkelingen volgen. Je vindt haar bijvoorbeeld op informatieavondjes van de gemeente. Aan energie lijkt Teunie van den Brink geen gebrek te hebben. “ik ben blij dat ze me 15 jaar geleden vanuit de Zonnebloem tijdens een belronde gevraagd hebben om actief te worden!”

Lees het volgende artikel over Dansen verbindt!

Auteur Bianca Bergsvoort Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 05-11-2013
Download