Wandelproject Natuurlijk Bewegen op de Noordwest Veluwe

Wandelproject Natuurlijk Bewegen op de Noordwest Veluwe

Alzheimer Logo

Regelmatig bewegen heeft een positieve werking op de gezondheid en is nog leuk ook. Dit geldt ook voor mensen met dementie.

Alzheimer Nederland afdeling Noordwest-Veluwe is initiatiefnemer van het wandelproject Natuurlijk Bewegen in Barneveld en Nijkerk.

Onder leiding van een bevoegde sportleider, een boswachter of andere deskundige op het gebied van natuur, gaan de deelnemers wandelen, spelactiviteiten doen en van de natuur genieten. Vrijwilligers begeleiden de mensen met dementie. De gezonde partners of andere begeleiders kunnen in hun eigen tempo meedoen. Zij zijn even geen verzorgers, maar wandelen samen en kunnen elkaar leren kennen en ervaringen delen.

Bij slecht weer wordt er binnen een activiteit georganiseerd, zodat men zich niet hoeft te vervelen. Voor en na de wandeling wordt er samen koffie of thee gedronken.

Het Natuurlijk Bewegen Barneveld vindt plaats elke tweede en vierde woensdag van de maand. Het Natuurlijk Bewegen Nijkerk vindt plaats elke eerste en derde donderdag van de maand.

Een van de mantelzorgers die tevens vanuit zijn professie met mensen met dementie te maken heeft  gehad en voor zijn plezier meewandelt in Barneveld heeft nu in overleg met Alzheimer Nederland afdeling Noordwest-Veluwe ook een wandelproject opgezet in Ermelo.

Nw Veluwe Header

Waarom bewegen met dementie?

Bewegen is goed voor de gehele gezondheid. Maar ook bij dementie kan bewegen van groot belang zijn. Het is goed voor de hersenen blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, zowel voor mensen met als zonder beperking ten gevolge van hersenletsel. Je moet blijven bewegen om je hersenen gezond te houden.

Door letterlijk te bewegen breng je de hersenen ook in beweging. Op deze manier kun je dementie vertragen en de omstandigheden verbeteren (het stopt dementie niet). Daarbij zullen mensen met dementie zich beter gaan voelen en ‘s nachts rustiger slapen. Ze gaan beter eten en hun conditie verbetert waardoor ze actiever worden (dementieinbeweging.nl). Bewegen beïnvloedt niet per se het normale verloop van de dementie maar bevordert wel de kwaliteit van leven.

Auteur Robert Beekman Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 01-11-2013
Download