Bewegen bij Borstkankervereniging Nederland

Bvnlogo

Dat bewegen goed is voor het verloop van, in dit geval borst-, kanker weten ook de vrijwilligers van Borstkankervereniging Nederland in Gelderland. Zij organiseren dan ook activiteiten gericht op bewegen. Zo organiseren zij:

  • een fietstocht in Winterswijk;
  • wandelen/inloop-lotgenotencontact in Nijmegen;
  • aquasporten in Ede;
  • zwemactiviteiten van ‘De Maretak Veluwe’ in Harderwijk, Nunspeet en Ermelo;
  • bewegen in water in Twello.

Zie voor informatie over Borstkankervereniging Nederland in Gelderland: http://www.borstkanker.nl/provincie_gelderland_uitgebreide_informatie
Kijk voor meer informatie over alle activiteiten van Borstkankervereniging Nederland in de activiteitenkalender: http://www.borstkanker.nl/activiteitenkalender

Bvn Fietsen

Patiënte met borstkanker: "Ik geloof heilig in bewegen. Het helpt je geest leeg te maken, maakt je mentaal sterk. Er is geen tijd om te piekeren."

Bewegen is voor borstkanker van groot belang. Mensen met kanker vermijden sporten en bewegen vaak omdat zij geen idee hebben in hoeverre ze zich tijdens een behandeling mogen inspannen. Echter, regelmatig bewegen zorgt er hoogst waarschijnlijk voor dat men de conditie beter behoudt en de kans op bijvoorbeeld vermoeidheid (iets waar veel patiënten last van hebben na een behandeling) afneemt. Bewegen vermindert onder meer de kans op terugkeer van borstkanker met 40%.

Soms voelt bewegen bij vermoeidheid tegenstrijdig aan. Dit omdat soms wordt verwacht dat inspanning de vermoeidheid juist doet toenemen. Minder is waar: op langere termijn levert het voordelen op. Je voelt je prima, functioneert beter, blijft veelal aan het werk en het geeft afleiding en contacten met de buitenwereld. Sommige onderzoeken beweren dat vijf keer per week een half uur matig intensief bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen), daarnaast twee keer in de week een uur trainen (loopband, hometrainer e.d.) en krachttraining het medicijn kan zijn tegen vooral moeheid.

Patiënte met zeldzame vorm van borstkanker: "Door trainen leerde ik over mezelf. Eerst was ik nogal snel geneigd te denken dat ik iets niet kon. De fysiotherapeut moedigde me steeds aan om door te zetten. Deze mentaliteit heeft me door de chemo heen geholpen!"

Auteur Robert Beekman Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 13-11-2013
Download