Dansen verbindt!

Salomi Johnsen
Het begon allemaal in het jaar 2000. Een man uit Wormerveer gaf een cursus Line Dance op Molukse muziek. Super enthousiast waren zo’n 25 Molukse dames. Ze wilden niets liever dan dat de dansclub voortgezet kon worden. Salomi Johnson pakte dit op. Ze is de lessen zelf gaan geven en dat doet ze nu nog steeds. Salomi: “Het begon hier in de tuin. Ik zette de schuifpui open, de boxen gingen naar buiten en we zijn gaan dansen.”

Twee keer per week wordt er gelinedanced. Salomi Johnson kan gebruik maken van het zaaltje van de Molukse stichting. “Als je activiteiten organiseert, is de ruimte waar het gebeurt ontzettend belangrijk. Je moet je er thuis voelen, je op je gemak voelen”, vertelt Salomi Johnson. De vrouwen hebben dat vertrouwde gevoel als ze met Salomi aan de slag gaan.

Dansen en bewegen is goed voor je, vinden de vrouwen. De meeste dames zitten, naast de twee keer in de week line dansen, ook nog op gym. Babbelen en bijpraten is bijna even belangrijk.
Dansen verbindt, ervaart Salomi. ‘’We treden regelmatig op. Dan dansen we met een sarong aan en een blouse. Op een gegeven moment danst Jan en alleman mee. Mensen vinden het leuk om samen te dansen. Onze groep staat dan ook voor iedereen open. Een tijdje geleden deed een aantal Indische dames mee. Mensen van alle culturen en huidskleuren zijn van harte welkom.”

“Je kunt je horizon verbreden of je kunt blijven hangen. Overwin je drempelvrees en doe niet hoogmoedig.”

Salomi Johnson vindt het wel lastig dat zij, omdat zij dit zelfstandig organiseert en niet via een stichting of vereniging, heel moeilijk fondsen of subsidies kan aanvragen. Er kunnen zulke mooie dingen georganiseerd worden als je daar aanspraak op kunt maken. Ze noemt als voorbeeld het jaarlijkse weekje uit waarbij Molukse ouderen en hun mantelzorgers in huize IJsselvliedt in Wezep een prachtweek hebben. Er zijn Molukse en Nederlandse verpleegkundigen aanwezig. Er worden workshops gegeven en ’s avonds is er amusement en dans.

Lees het volgende artikel over een heerlijke maaltijd

Auteur Bianca Bergsvoort Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 05-11-2013
Download