Nordic Walking en Diabetes vereniging regio Veluwe en IJsselstreek

Nordic Walking en Diabetes vereniging regio Veluwe en IJsselstreek

Chronisch zieken zouden meer moeten bewegen, zo ook mensen met diabetes. Echter, veel sport- en bewegingsactiviteiten zijn te hoogdrempelig voor hen. Dit is dan ook een groot knelpunt.

Eén van de bestuursleden van de Diabetes Vereniging, afdeling Veluwe/IJsselstreek, zelf enthousiaste Nordic Walking beoefenaar, heeft contact gezocht met atletiekvereniging AV’34 te Apeldoorn, met het idee om wandelgroepen en Nordic Walking vorm en inhoud te geven. Ze waren erg enthousiast maar konden niet de menskrachten en vrijwilligers aanleveren om de groepen te begeleiden. Die organisatie is vervolgens door de diabetesafdeling samen met andere Nordic Walkers ter hand genomen. Trainers zijn gezocht in eigen gelederen en indien nodig opgeleid.

Kopnwgroep

Uitgeroepen tot ‘best practice’

Deze activiteit is door de provincie Gelderland geselecteerd als best practice en staat op de ‘inspiratiecatalogus’: (http://www.inspiratiecatalogus.nl/site/Projecten/). De inspiratiecatalogus is een initiatief van de provincie Gelderland om goede initiatieven zichtbaar te maken, in de hoop dat dit navolging krijgt.

De formule

  • De wandelactiviteiten combineert gezelligheid met laagdrempeligheid. We hebben het over meerdere manieren van wandelen, onder andere voor mensen die slechter ter been zijn en niet snel kunnen wandelen en regelmatig moeten pauzeren. Voor hen is er rustig wandelen, bijvoorbeeld maximaal anderhalf uur voor vier kilometer. Wie sneller wil, kan aan een andere groep op hoger niveau deelnemen. Wie een blessure krijgt kan weer een groep langzamer. Iedereen doet op zijn of haar eigen niveau mee met wandelen en het is geen probleem wanneer sommigen sneller lopen dan anderen.
  • Er is een beginnersgroep (onder begeleiding van een fysiotherapeut), een (grote) middengroep, een snelle groep en een lange afstandsgroep. Elke drie maanden start een beginnersgroep en zodoende doen er elke zaterdag dan ook zo’n 50 tot 60 mensen mee. Daarnaast is er een groep op de maandagochtend, maandagavond, woensdagavond en vrijdagochtend. Daarbij worden er ook nog buiten deze vaste trainingsmomenten om tochten in andere omgevingen georganiseerd.
  • Elke drie maanden is er een nieuwe beginnersgroep. Deze duurt drie maanden en wordt gegeven door twee ervaren trainers. De Nordic Walking techniek moet namelijk wel goed aangeleerd worden (die is voor de meeste chronische zieken goed te doen maar wel gedoseerd en met de juiste techniek). Na drie maanden wordt er beoordeeld in welke groep men het beste past.
  • Na afloop van de beginnerscursus ontvangt iedereen een diploma of certificaat (dit wordt gevierd met koffie en lekkers). Vanaf deze groep stromen ze dus door naar de andere groepen. Over het algemeen gaat 50% door en haakt 50% af.
  • Na afloop is er altijd mogelijkheid voor gezelligheid door middel van even nazitten in het clubhuis. De ‘social talk’ die daarbij hoort is heel belangrijk.
  • Het enige dat van de deelnemers gevraagd wordt is lidmaatschap. Die is €10,- per maand. De kosten voor de beginnerscursus bedragen €40,- inclusief gebruik van de poles (stokken). Deze kosten worden zo laag mogelijk gehouden.
  • Onder nieuwe leden wordt altijd gekeken of er potentiële begeleiders voor de wandelgroepen zitten. Deze nieuwe begeleiders wordt een opleiding aangeboden en krijgen een vrijwilligersvergoeding. Het kan altijd zijn dat er iets verkeerd gaat en dus is het ook belangrijk dat iemand verantwoordelijkheid heeft voor wat er gebeurt. Een EHBO kit gaat dan ook altijd mee, evenals een mobiele telefoon. Elke drie maanden worden de begeleiders voor een gemeenschappelijke bijeenkomst bijeen geroepen voor bijscholing, afstemming en overige zaken.
  • De beginnersgroep wordt gefinancierd door de bijdragen van een beperkt aantal bijeenkomsten die soms door de zorgverzekeraar vergoed wordt.
  • De samenwerking met de eerste lijn ook belangrijk, o.a. de Praktijk Ondersteuners Huisartsen, fysiotherapeuten, chiropractors etcetera. Zij verwijzen onder andere door naar deze activiteit.

Kopnwgroep 0704 

Een belangrijke bijdrage aan het succes is gezelligheid. Bewegen moet leuk zijn, anders gaat het niet lukken!

Meer info: http://nw.av34.nl/

 

Auteur Robert Beekman Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 01-01-0001
Download