Jongere ouderen helpen vooruit te blijven denken

Ewout Van Der Kuip
Ewout van der Kuip uit Lingewaal is een man die erop uit trekt en graag wandeltochten organiseert. Maar het blijft bij hem niet beperkt tot in de omgeving de juiste paden bewandelen.
Ook als voorzitter van het Senioren Platform denkt hij graag mee over hoe je dingen zo goed mogelijk kunt regelen. “Ik wil graag, samen met anderen, stimuleren dat jongere ouderen vooruit blijven kijken en nadenken over hoe zij met mogelijke veranderingen in de toekomst om willen gaan. ”

Ewout van der Kuip adviseerde voordat hij met pensioen was al in een commissie van burgers over de gemeentelijke herindeling. Het was niet handig om deels met Zuid-Holland en deels met Gelderland van doen te hebben. Na zijn pensioen ging zijn focus steeds meer richting zorg en welzijn.

Ewout sluit zich aan bij organisaties om samen antwoorden te vinden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over: hoe kan de gemeente behulpzaam zijn bij het zorgen dat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen. Zijn motto is: ‘zorg nu dat mensen die rond de vijftig zijn al af en toe een keer nadenken over zichzelf als zij 80 zijn. Je bent op die leeftijd nog jong van lichaam en geest. Gebruik die energie’. Professionals die beleid maken staan ook nog volop in het leven als werkende burger. Ook voor hen is het zaak dat ze moeite doen om zich in te leven in beperkingen die kunnen optreden als je ouder wordt.

‘Achter de geraniums zitten, moet je proberen te voorkomen lang voordat je echt oud bent. Ik zorg ervoor dat ik vrienden blijf maken.’

Ewout van der Kuip is van mening dat sommige ouderen in Lingewaal het niet helemaal op eigen houtje kunnen. Hij heeft zich ervoor ingezet om een ouderenadviseur voor Lingewaal te behouden. “De vrijwillige ouderenadviseurs zijn de ogen en de oren van de maatschappij”, vertelt Ewout. ‘’Er zijn er op dit moment vier. Ze doen onbetaalbaar goed werk. Maar dat kan alleen als er bij Welzijn Lingewaal een ouderenadviseur zit die de zaken coördineert en ondersteunt. Je ziet te vaak dat werk van vrijwilligers als een zandkasteel in elkaar stort op het moment dat er geen coördinator meer is.’’

Samen een vuist maken
Ewout van der Kuip vindt samenwerken heel belangrijk. Hij vertelt dat hij ook bij het organiseren van de wandeltochten er soms voor kiest om bijvoorbeeld met de wethouder, mensen van Staatsbosbeheer en van fort Vuren samen om de tafel te gaan. ‘’Door samenwerken kun je met z’n allen in woord en daad aangeven dat dingen belangrijk zijn. Bij het wandelen kan dit gaan om toestemming te krijgen om over privé boerenland te mogen lopen. Voor hetzelfde geld gaat het om hele andere dingen. Samen een vuist maken en praten met de mensen, daar heeft Ewout van der Kuip de afgelopen tientallen jaren heel wat mee bereikt.’’
Lees ook het artikel over het Gelders JongerenNetwerk

 

Auteur Bianca Bergsvoort Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 05-11-2013
Download