De Ouderenbonden bewegen

Hieronder een aantal voorbeelden van beweegactiviteiten bij lokale ouderenbonden in Gelderland.

A Anbo

De ANBO afdeling Wisch e.o. organiseert en/of stimuleert beweegactiviteiten. Denk aan:

  • Wandelen; een maandelijks terugkerende activiteit. ‘Gezellig en ontspannen met elkaar in de vrije natuur bewegen’ is het motto. De toch is gemiddeld vijf kilometer over goed te bewandelen paden en duurt zo’n anderhalf uur (inclusief pauze). Naderhand is er de mogelijkheid om samen af te sluiten met wat te drinken.
  • Fietsen - ook hier geldt hetzelfde motto. De toch is gemiddeld zo’n 20 a 30 kilometer, ook over goed te fietsen paden of wegen. In de pauze en naderhand is er tijd voor een versnapering.
  • Dynamic tennis; dit is een lichte sport en dus voor iedereen geschikt. Zelf kan de inspanning gedoseerd worden. Iedereen die redelijk ter been is kan hieraan deelnemen.
  • Fitness. ANBO-Wisch biedt leden om op voordelige wijze te sporten. Zo kunnen zij tegen een gereduceerd tarief (in groepsverband) sporten (onder begeleiding) bij een drietal sportcentra. Er wordt gewerkt aan een betere conditie door gericht werken aan de spieren afgewisseld met groepsactiviteiten. Dit alles om fit te worden en/of fit te blijven.

Zie voor meer informatie: http://www.anbo.nl/wisch/topmenuitems.asp?TopMenuID=4325&SiteID=321&SiteType=g&Next=2

A Kbo

De Unie KBO heeft een campagne ‘Meer Bewegen’ opgezet. Hierin worden dingen georganiseerd waar ouderen energie van krijgen maar die vooral ook leuk zijn om te doen. Daarnaast werkt Unie KBO samen met de KNBLO-NL (wandelsportbond), in het kader van Olympisch Vuur (heel Nederland voor 2028 naar Olympisch niveau). Ze willen bijdragen door de participatiegraad in de sport en het draagvlak voor de spelen te vergroten. Dit door verbindingen te leggen tussen de plaatselijke afdelingen van Unie KBO en de verenigingen van KNBLO-NL. Zie voor meer informatie: http://www.uniekbo.nl/

Daarbij zijn er veel afdelingen actief op het gebied van bewegen. In Gelderland bijvoorbeeld:

  • Diverse sporten in Wijchen à denk aan dynamic tennis, gym, sport en spel en tai-chi.
  • Nordic Walking in Druten.

A Pcob

De PCOB geeft verschillende tips op hun webiste om binnenshuis te bewegen. Maar daarnaast worden er ook door lokale PCOB afdelingen mogelijkheden om samen te bewegen aangeboden. In Gelderland worden onder meer de volgende beweegactiviteiten georganiseerd:

  • PCOB-afdeling Zutphen-Warnsveld: wandelgroepen en fietstochten;
  • PCOB-afdeling Voorthuizen: mountainbiken speciaal voor jongere ouderen. Zij zitten vaak niet te wachten op een ouderenbond maar zij zijn juist wel belangrijk voor dergelijke organisaties. Daarom worden mountainbike-tochten georganiseerd. De tocht is ongeveer 25 kilometer lang en gaat door de bossen. Het gaat hier niet op presteren maar om genieten.
  • PCOB-afdeling Neede: fietsen, jeu de boules en Nordic Walking.

 

Auteur Robert Beekman Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 01-01-0001
Download