Ruilkring LETS Tiel

Toos Groen
Toos Groen is initiatiefneemster van ruilkring LETS Tiel. Via LETS ruil je diensten en goederen zonder dat er een cent betaald wordt. Jouw muur wordt geschilderd en dat kost je alleen ruilpunten, ‘flippen’ heten die in Tiel. Daartegenover geef jij bijvoorbeeld computerles, waar je weer flippen mee verdient. Dat kan bij een heel andere persoon of gezin zijn. De enige voorwaarde is dat je lid wordt van de ruilkring.

De computer zorgt ervoor dat mensen gekoppeld worden. Toos Groen legt uit dat bij LETS ook gezelligheid en sociale betrokkenheid belangrijk zijn. Niks hoeft, maar als je wilt kun je elkaar treffen op bijeenkomsten. Zo is er een keer per maand het kLETScafé waar LETS leden samen komen. Natuurlijk worden daar ook transacties afgesproken.

Afgelopen jaar heeft LETS Tiel ook een Repair Café opgericht. Een groepje van zo’n tien personen repareert eens per twee maanden spulletjes die mensen op speciaal georganiseerde middagen meenemen. Dat gebeurt in de Kringloopwinkel in Tiel.

‘Het verschil met vrijwilligerswerk is dat ruilen over en weer gaat. Je krijgt er energie van.’

Toos Groen noemt het voorbeeld van een deelnemer die de ruilkring gebruikt heeft om haar kwaliteiten te ontwikkelen. Zij had het conservatorium gedaan en wilde graag oefenen om voor groepen gitaar te spelen. “Dat beviel zo goed dat ze er nu haar beroep van gemaakt heeft.”

’Mij bespaart het tijd. Ik laat de dingen die ik lastig vind en doe de dingen die ik leuk vind en waar ik plezier aan beleef.’

De folder van LETS wordt aan elke nieuwe inwoner van Tiel aangeboden. Ook worden activiteiten bekend gemaakt via de kabelkrant en huis-aan-huisbladen. Een vrouw vertelde aan Toos Groen: “Ik heb al 10 jaar jullie folder in de la maar het kwam er niet van om contact te zoeken. Nu heb ik wat meer tijd en ga ik meedoen!”

Auteur Bianca Bergsvoort Uitgever Zorgbelang Gelderland Datum 05-11-2013
Download