Feiten

  • Naam: Medische zorg

Vragen?

Projectcoordinator Heeft u vragen? Bel gerust! Neem contact op

Medische zorg

Als patiënt bent u afhankelijk van veel mensen. De huisarts, (de specialist in) het ziekenhuis, de verpleging, de apotheek: ze weten veel van u. Maar ze kennen u niet echt, als persoon. Ze weten niet wat u belangrijk vindt. Wie belangrijk is in uw leven.

“De huisarts kan wel een rol spelen maar die heeft vaak geen tijd. Eventueel de praktijkondersteuner. Als het maar iemand is die naast je staat en je begrijpt”
Patiënt over het regelen van zorg thuis bij ontslag uit het ziekenhuis

In het begin van de behandeling is alles gericht op uw ziekte of handicap. Maar er komt een moment dat u uw eigen leven wilt leven. De ziekte mag niet de dienst uitmaken in uw leven.  Maar kunt u met uw arts praten over hoe u het graag wilt?  Over dingen als afspraken, de behandeling, ergernissen? Merkt u dat u sommige vragen toch niet hebt gesteld. Of begrijpt u niet goed wat de arts bedoelt en denkt u: ‘Laat maar, anders lijk ik zo dom’. En vindt u de folder van het ziekenhuis of de apotheek moeilijk te lezen of te begrijpen? 

U bent niet de enige. Bijna de helft van de Nederlanders heeft deze problemen. Ziekzijn is ingrijpend,  je kunt dan soms minder goed nadenken of de juiste vragen stellen. Artsen zijn vaak gehaast, gebruiken moeilijke woorden of vertellen te weinig. Veel artsen vinden zelf dat ze duidelijk zijn en goed kunnen luisteren. Hun patiënten denken daar anders over, maar zeggen dat niet. Eigenlijk is dat jammer. Want zo leert de arts ook niet om begrijpelijker te praten, beter te luisteren en dóór te vragen.

 

Wat doet Zorgbelang voor u?

“Het verbaast mij over hoeveel dingen ik toch kon meepraten” 
Patiënt over haar deelname aan een panelgesprek van Zorgbelang 

Als u zich zorgen maakt of vragen hebt over uw arts, apotheker, fysiotherapeut of andere zorgverlener, kunt u ons Adviespunt bellen: 0900 243 70 70.

Ook helpt Zorgbelang patiënten en hun naasten door samen met hen uit te zoeken wat zorgverleners echt moeten weten van patiënten. De uitkomsten van bijvoorbeeld een e-panel of methodiek brengen ze in het nieuws en laten ze ook aan de regering en de verzekeraars weten. Want patiënten zijn ervaringsdeskundigen. Het gaat om hun lichaam en kwaliteit van leven.

Soms liggen mensen ’s nachts wakker van vragen die ze niet aan hun arts durven stellen. Zorgbelang Gelderland geeft trainingen om dat toch te doen: bijvoorbeeld de training Zelfregie en gezondheidsvaardigheden. Deze laatste training is in voorbereiding. Ook andere zaken worden uitgelegd in de trainingen. Hoe u kunt meebeslissen over uw behandeling, welke arts u wilt en naar welk ziekenhuis of verpleeghuis.

Zorgbelang geeft informatie over allerlei dingen die mensen helpen hun eigen leven te leiden of waardoor men langer thuis kan blijven wonen. Of informatie voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven

Zorgbelang doet regelmatig onderzoek naar zaken die problemen kunnen voorkomen, zoals gezond eten en blijven bewegen. Ook onderzoekt Zorgbelang, samen met cliëntenraden, of een ziekenhuis goed toegankelijk is: staan er duidelijke wegwijzers, kan iemand met een rolstoel overal komen. Zorgbelang controleert of ziekenhuizen duidelijk zijn over welke behandelingen ze wel of niet doen. Ook wordt gecontroleerd bij ziekenhuizen of de zorg thuis goed geregeld wordt als een patiënt weer naar huis mag. En heel belangrijk: Zorgbelang houdt in de gaten of alleen de mensen die er echt wat mee te maken hebben, in de persoonlijke gegevens van patiënten kunnen kijken. Verder onderzoekt Zorgbelang zaken als het onnodig duur maken van de zorg. Bijvoorbeeld of de aptheek wel de juiste materialen meegeeft of dat u niet twee maal voor een bloedonderzoek wordt opgeroepen. 

Er is veel veranderd in de zorg. Zorgbelang houdt deze veranderingen scherp in de gaten, samen met andere organisaties. Bijvoorbeeld via de programma's Zorg Verandert en Mijn Kwaliteit van leven. In dit onderzoek (dat enkele jaren duurt) gaat het om mensen die langdurige zorg nodig hebben. Als u te maken heeft met de Wet Langdurige Zorg (Wlz) kunt u hieraan meewerken.

Stuur door!

Stuur door