Feiten

  • Naam: Tell me your dream...
  • Voor wie: Voor iedereen die in werk of privé met jongeren te maken heeft
  • Locatie: Provincies Gelderland en Utrecht

Vragen?

Projectcoordinator Projectleider Miriam Stolten Wilt uw gemeente, instelling of cliëntenraad jongeren betrekken bij beleidsvorming ? Neem dan contact met mij op! Neem contact op

Tell me your dream...

‘Tell me your dream…’
Dromen over de toekomst doen we allemaal wel eens. Ze laten je zien wat je belangrijk vindt in het leven. Toekomstdromen geven inspiratie om er nu het beste van te maken. Zorgbelang Gelderland/Utrecht heeft jongeren die met jeugdhulp te maken hebben (gehad) naar hun toekomstdromen gevraagd en maakte daar samen met jongeren een filmpje van.

Dit is het filmpje van Anouk.

Hoezo een filmproject over toekomstdromen?
Van jongeren uit de jeugdhulp horen wij dat ze met vooroordelen te maken krijgen, bijvoorbeeld bij het vinden van een bijbaantje. Met dit filmproject willen we het beeld over jeugdzorgjongeren veranderen. Samen met jongeren hebben we filmpjes gemaakt waar ze trots op kunnen zijn. Door dit filmproject, waar acht jongeren aan mee hebben gedaan, laten we zien wat jongeren uit de jeugdhulp met hun leven willen en wat ze in de toekomst willen bereiken.

Hier vertelt Tessa over haar toekomstdroom.

Wat gebeurt er met de filmpjes?
De filmpjes worden gebruikt bij activiteiten van Zorgbelang Gelderland om bijvoorbeeld met mensen van de gemeente en andere instanties in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld over jeugdhulp en nazorg, maar ook hoe jongeren meedoen aan de samenleving en wat ze daarbij nodig hebben.

Waar Joy over droomt vertelt zij in haar filmpje.

Gemeenten en Zorg voor Jeugd
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor alle vormen van Zorg voor Jeugd.

Gemeenten en (zorg)instellingen hebben een verplichting om jongeren en ouders te betrekken bij beleidsvorming. Zorgbelang Gelderland/Utrecht is bij uitstek partner om dit vorm te geven. Lees hoe we duurzame oplossingen bedenken samen met de mensen om wie het gaat.

Hoe is dat nou om mee te werken aan zo’n filmpje?
Soraya werkte mee aan een filmpje over haar toekomstdroom. Het is voor haar belangrijk om hier aan mee te doen: ‘Je maakt zoiets niet snel mee. Er is weinig aandacht voor hoe jongeren tegen hun toekomst aankijken. En er zijn veel vooroordelen. Het is daarom goed om ook iets positiefs te laten zien. Op deze manier kan ik wat betekenen voor andere jongeren.’ 

Hier kun je Soraya haar filmpje bekijken.

De filmmaker aan het woord
Joost Ooijman van Joost Ooijman Producties maakte de filmpjes. Hij is erg onder de indruk van het project en vertelt: ‘Naast dat ik dit als filmmaker een leuk project vind qua beeld en geluid, word ik het meest verrast door de inhoud. Jongeren zijn een nieuwe doelgroep voor mij. Ik werd me er van bewust dat ik zelf nogal wat vooroordelen had. Dat  jongeren allemaal rapper zouden willen worden of dat ze helemaal geen toekomstbeeld zouden hebben. Maar nu ben ik al in contact gekomen met een jongere die veel uit haar geloof haalt en een jongere die architect wil worden en daar al een heel plan voor uitgestippeld heeft. Mijn vooroordelen die gevoed werden door excessen in de jeugdzorg en verhalen over hangjongeren, worden ontkracht door het maken van deze filmpjes. Jongeren weten goed te verwoorden wat hun toekomstdroom is en hoe ze die willen bereiken.’

Vennetie vertelt over wat voor haar belangrijk is.

Live your dream!
Dromen zijn belangrijk. Ze geven het leven richting en kunnen anderen inspireren. Bijvoorbeeld om in gesprek te gaan over de vraag: ‘Wat is er nodig om dromen waar te maken?’.

En tot slot het filmpje van Kim.
 

Stuur door!

Stuur door