Aan de slag met het VN-verdrag (https://zorgbelanggelderland.nl//ons-werk/vn-verdrag-voor-rechten-van-mensen-met-een-beperking/)

Feiten

  • Naam: Aan de slag met het VN-verdrag
  • Start: 01 juni 2018
  • Voor wie: Overheden, dorpshuizen en wijkcentra, bedrijven en instellingen

Vragen?

Projectcoordinator Projectleider Sylvia Sikkema Bel of mail me gerust
026-384 2859 / 06-8233 0665 Neem contact op

Aan de slag met het VN-verdrag

Mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in de samenleving. Naar eigen wens en vermogen. Net als iedere andere burger. Dit staat in het ‘VN-verdrag Handicap’ dat in Nederland sinds juli 2016 geldt. Het Rijk moet ervoor zorgen dat overheden, bedrijven en instellingen aan de slag gaan. Zorgbelang helpt hen daarbij.

Ook mensen met een beperking willen zelfstandig kunnen wonen en werken. Onderwijs volgen, reizen met het openbaar vervoer, een avondje uitgaan en sporten. Overheden, bedrijven en instellingen, groot en klein, moeten ermee aan de slag. Bijvoorbeeld door hun locaties toegankelijk te maken voor iedereen.

Aanbod Zorgbelang
Zorgbelang ondersteunt het toegankelijk maken van overheids- en bedrijfslocaties voor mensen met een beperking. We doen dat met:

  • De VN-receptenmap
  • Een test van de organisatie op toegankelijkheid door ervaringsdeskundige VN-ambassadeurs.

IMG 20180524 WA0005

Bekijk de flyer van de VN-receptenmap

VN-receptenmap
Wil je in jouw organisatie bespreken welke maatregelen je moet nemen? Pak de VN-receptenmap erbij als hulpmiddel. Het is een creatieve vertaling van twaalf artikelen uit het VN-verdrag in een eenvoudige en praktische vorm. Twaalf ‘recepten’, compleet met ingrediënten, bereidingswijze, hulpmiddelen, variaties, smaakmakers en een kers op de taart. Kijk het filmpje hieronder (eerste 2,5 minuut) over hoe het werkt.

De VN-receptenmap is een coproductie van Zorgbelang, Buro Opaal en VN-ambassadeurs. Maker van de film is ervaringsdeskundige Jan Troost van Inclusie Verenigt voor Aparticipatie TV

VN Ambassadeurs

Test op toegankelijkheid
Wil je concreet aan de slag om je locatie beter toegankelijk te maken? Laat eerst je gebouw of pand testen door een proefpanel van VN-ambassadeurs. Deze ervaringsdeskundigen krijgen hiervoor van ons een training. Het panel beproeft de locatie. Van gemeentehuis tot horecagelegenheid of school. De VN-ambassadeurs zijn complimenteus over de goede dingen, maar streng over wat er beter moet. Zorgbelang maakt naderhand een verbeterplan en denkt mee over de uitvoering. 

Een test bij dorpshuizen en wijkcentra gebeurt onder de vlag van de Leefbaarheidsalliantie Gelderland.

Europees Project Gemeentelijke Inclusie
Hoe inclusief zijn de Nederlandse gemeenten Arnhem en Oude IJsselstreek en de Duitse gemeenten Kleve en Xanten? Zijn zij ‘VN-verdrag-proof’? Dat onderzocht Zorgbelang in samenwerking met het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten en Der Paritätischer Wohlfahrtsverband Kleve Nordrhein-Westfalen. Het project werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Euregio Rijn-Waal. Meer informatie onderin deze pagina.

Over het VN-verdrag Handicap
Het VN-verdrag Handicap staat voor inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie van mensen met een beperking. Doel van het verdrag is dat hun positie verbetert. De Rijksoverheid moet ervoor zorgen dat het ook gebeurt. Daarom is er een landelijk actieprogramma gemaakt: ‘VN-verdrag Onbeperkt meedoen’ (juni 2018). Meer over het VN-verdrag Handicap vind je hier.

Meer informatie
Meer weten over wat Zorgbelang voor jouw organisatie kan doen? Neem contact op met Sylvia Sikkema (zie contactveld links), of met Stef Harweg: 026-384 2821 of 06-3641 2756.

Stuur door!

Stuur door